Bilimsel araştırma: Yeni bir test demansı tespit edebiliyor

Uzmanlar elde ettikleri bulguların, demansın önde gelen nedeni olan Alzheimer’a yönelik bir test için birkaç yıl içinde hazır olabileceği anlamına geldiğini umuyor.

İngiltere’deki Londra Queen Mary Üniversitesi’nden araştırmacılar, yöntemlerinin, bu durum için yaygın olarak kullanılan iki teşhis aracı olan hafıza testlerinden veya beyin küçülmesi ölçümlerinden daha iyi olduğunu iddia etti.

Testleri, beyin “boş modda”yken oluşan beyin taramalarını kullanıyor; bu, zihnin herhangi bir özel göreve odaklanmadığı anlamına gelen bir terimdir.

Profesör Charles Marshall liderliğindeki ekip, UK Biobank’tan 1.100’den fazla kişinin beyin taramalarını inceledi.

Demans hastası olan 103 kişiden 81’inin, resmi olarak teşhis konulmasından önceki beş ay ila 8,5 yıl arasında beyin taraması yapıldı.

Bulgular, beyin taramalarının, demans geliştirmeye devam etmeyenlerle karşılaştırıldığında boş modda daha az bağlantı gösterdiğini ortaya koydu.

TEDAVİ GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Profesör Marshall, “Gelecekte kimin demansa yakalanacağını tahmin etmek, demans belirtilerine neden olan beyin hücrelerinin geri dönüşü olmayan kaybını önleyebilecek tedavilerin geliştirilmesi açısından hayati önem taşıyacak.”

“Alzheimer hastalığına neden olabilecek beyindeki proteinleri tespit etmede giderek daha iyi olmamıza rağmen, birçok insan onlarca yıl boyunca demans belirtileri geliştirmeden beyinlerinde bu proteinlerle yaşıyor.”

“Geliştirdiğimiz beyin fonksiyonu ölçümünün, bir kişinin gerçekten demans geliştirip geliştirmeyeceği ve bunun ne kadar sürede gerçekleşeceği konusunda çok daha kesin bilgi sahibi olmamızı sağlayacağını ve böylece bu kişinin gelecekteki tedavilerden fayda sağlayıp sağlayamayacağını belirleyebileceğimizi umuyoruz.” dedi.

Bulgular Nature Mental Health dergisinde yayınlandı.